De zomer is een hete tijd van het jaar, en dat betekent hogere energiekosten. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige manieren waarop je energie kunt besparen tijdens deze warme maanden. In dit artikel lees je hoe!

Stel je thermostaat bij

Als het buiten warmer wordt, hoef je je thermostaat niet automatisch lager te zetten. Houd er rekening mee dat elke graad die je thermostaat lager zet, ongeveer 6-8% aan energie kan besparen. Als je dus van plan bent om de hele dag weg te zijn, kun je overwegen om de temperatuur in huis een paar graden lager te zetten.

Gebruik je airco verstandig

In de zomer wordt het vaak erg warm in Nederland. Veel mensen gebruiken dan een airco om het binnen koel te houden. Helaas is een airco erg energie vretend. Daarom is het belangrijk om je airco verstandig te gebruiken, zodat je energie kunt besparen.

Een airco gebruiken kan op verschillende manieren energie besparen:

– Zet de airco niet te laag. Een temperatuurverschil van 1 of 2 graden maakt al snel veel verschil in het energieverbruik.

– Zorg ervoor dat de ruimte waarin de airco staat zo goed mogelijk geïsoleerd is. Zo voorkom je dat er warme lucht van buiten naar binnen komt en je airco harder hoeft te werken.

– Gebruik de timer-functie van je airco, zodat hij automatisch uit gaat wanneer je er niet bent. Zo voorkom je onnodig energieverbruik.

Zorg voor voldoende ventilatie

Zomerse temperaturen kunnen oplopen tot ongemakkelijke hoogtes. Daarom is het belangrijk om je huis goed te ventileren. Dit kan je doen door ramen en deuren te openen wanneer er een bries blowing.In de nacht, kunt u overwegen het openen van ramen en deuren om koelte van buitenaf te halen. Echter, zorg ervoor dat je alle openingen verdraait voordat je gaat slapen, zodat geen insect of andere ongedierte naar binnen kunnen komen.

Bespaar op het gebruik van elektrische apparaten

In de zomer is het verleidelijk om de airconditioning aan te zetten, maar daarmee verbruik je veel energie. Probeer in plaats daarvan je huis goed te ventileren en gebruik een ventilator of koelkast om je af te koelen. Als je toch de airconditioning moet gebruiken, zet hem dan niet te koud en laat de thermostaat zo hoog mogelijk staan. Ook kun je overwegen om ‘s nachts de airco uit te zetten en in plaats daarvan een ventilator te gebruiken die minder energie verbruikt.

Gebruik zonwering of gordijnen

In de zomer kan je veel energie besparen door gebruik te maken van zonwering of gordijnen. Dit is omdat de zon in de zomer veel sterker is en er meer warmte wordt opgewekt. Door gordijnen of jaloezieën dicht te doen, voorkom je dat de warmte naar binnen komt. Op die manier hoeft het airco-systeem minder hard te werken om de temperatuur in huis aangenaam te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *