De wereld staat voor grote uitdagingen als het gaat om het besparen van energie. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je gewoon in je eigen huis kunt doen om je steentje bij te dragen. In deze blogpost lees je waarom het verstandig is om in huis energie te besparen, en geven we je 5 tips die je meteen kunt toepassen!

Energie in huis

Een van de beste manieren om in huis energie te besparen, is door gebruik te maken van zonnepanelen. Zonnepanelen zetten het licht van de zon om in elektriciteit, waardoor je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Bovendien bespaar je op je energierekening als je minder stroom uit het net hoeft te halen.

Er zijn echter nog veel meer manieren om in huis energie te besparen. Een andere goede optie is het isoleren van je huis. Dit kan ervoor zorgen dat je minder stookkosten kwijt bent omdat je woning beter geïsoleerd is en dus minder warmte verliest. Ook het aanpassen van je verwarming en/of airconditioning kan helpen met het besparen van energie. Als je thermostaat een beetje lager zet wanneer je thuis bent of ’s nachts slaapt, kan dit al een groot verschil maken!

Energiesnoeiers in huis

Als je graag wat geld wilt besparen op je energiekosten, dan is het verstandig om eens goed na te denken over de manieren waarop je energie in huis kunt besparen. Veel mensen zijn namelijk onbewust energienoordelaars en gebruiken meer elektriciteit dan absoluut noodzakelijk is. Hieronder vind je 5 tips die je kunnen helpen om minder energie te verbruiken in huis.

1. Zet je verwarming iets lager

Een van de snelste manieren om energie in huis te besparen, is door de thermostaat van je verwarming iets lager te zetten. Op die manier hoef je niet zo veel stookkosten te maken en kan je flink wat geld besparen op jaarbasis. Probeer het eens uit en stel de temperatuur 1 of 2 graden lager in en kijk of je dat aangenaam vindt.

2. Doe regelmatig onderhoud aan apparaten en installaties

Apparaten die niet goed onderhouden worden, gaan vaak sneller stuk en gebruiken meer energie. Daarom is het altijd verstandig om regelmatig onderhoud te plegen aan jouw apparaten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je stofzuiger een keer per week schoongemaakt wordt en maak regelmatig je afzuigkap in de keuken schoon. Op die manier blijven alle apparaten langer meegaan en gebruiken ze minder energie.

3. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijk licht

In veel huizen wordt nog steeds heel veel kunstlicht gebruikt, terwijl er vaak ook genoeg natuurlijk licht naar binnen komt. Wanneer je iets in huis wilt lezen of andere taken moet verrichten, probeer dit dan altijd zo veel mogelijk bij het raam te doen zodat je geen lampen hoeft aan te zetten. Zo bespaar je heel wat energie in huis.

4. Stand-by standjes vermijden

Veel consumentenelektronica is uitgerust met een stand-by standje waardoor ze nog steeds elektriciteit gebruiken wanneer je ze niet gebruikt. Ook TV’s gebruiken vaak nog steeds energie wanneer ze uitstaan omdat er dan een klok in de TV aan blijft staan. Om hiermee om te leren, moet je de stekker er gewoon uittrekken wanneer je iets niet gebruikt. Op die manier bespaar je heel wat energie in huis en dat kan je op jaarbasis flink wat geld schelen!

5. Energiezuinige apparaten kopen

Wanneer een apparaat aan het eind van zijn levenscyclus is, overweeg dan om voor een nieuw energiezuinig apparaat te gaan. Op die manier bespaar je heel wat stroom in huis en dat is goed voor je portemonnee en het milieu!

Energiesnoeiers in huis voorkomen? Kies dan verantwoorde apparaten met een keurmerk!

Conclusie

Wanneer je denkt aan het besparen van energie, denk je misschien aan dingen als het kopen van zonnepanelen of het isoleren van je huis. Maar er zijn een aantal eenvoudige manieren waarmee je in huis energie kunt besparen, zoals door bewuster te worden van je thermostaatinstellingen en het gebruik van energy-saving lampen. Door deze kleine veranderingen in je dagelijkse routine toe te passen, kun je flink wat energie besparen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *